snabbinlägg!

Hinner inte skriva något längre idag. Precis hemma efter att ha ridit Myrkv (NH) och tränat galopp med Barki och snart ska jag iväg på filmfestivalen och se en fransk film! Snacka om att jag får stressa. Måste hinna duscha också. Kanske jag hinner slänga in något efter filmen :)


studiedag!

ledig idag, underbart! ska iväg till stan och äta på det nyöppnade Starbucks :D
Problemet är bara min svanskota som jag har ont i. Kan verkligen inte minnas att jag har gjort någonting, utan vaknade bara och hade jätte ont i onsdags, och det har inte blivit något bättre. Får väl vänta och se. Lite jobbigt bara att inte kunna sitta eller ligga på rygg.. :)


Horsenality

Tänkte göra ett litet inlägg om horsenality. Man kan säga att det är fyra olika kategorier/personligheter en häst kan ha. Parelli använder sig av dessa och det hjälper till när man ska träna hästen.
(bilden finns större här; http://chinas.blogg.se/images/2011/horsenality_sv_159339015_163623661.jpg)

På bilden ser ni fyra delar. Meningen med denna bilden är att man ska sätta ett kryss på de personligheter som din häst visar. Självklart kan det vara olika tydligt på olika hästar men det brukar oftast vara någon sida som har fler kryss.
Jag tänkte beskriva de fyra olika typerna lite närmare.
Först tänkte jag beskriva en typisk LBI-häst (left brain, introvert). Som ni ser på bilden är hästen oftast ganska nonchalant. Inte rädd för så mycket utan tar det mesta med ro. De hästar som passar in i denna kategorin är oftast lite lata, gör inte mer än vad de behöver. Mat är också ofta en väldigt viktig del i deras liv. Bästa sättet att motivera en LBI-häst är oftast med mat och/eller vila. Jag red en häst som är väldigt LBI förut. När jag skulle hämta henne i hagen gick hon nästan alltid ett varv runt mig och tittade på mig nästan lurig, hon visste precis hur hon skulle göra för att reta upp människor (och hon tyckte det var kul!). Ute gick det oftast inte så fort och hon var inte så intresserad av saker. Mat var det bästa hon visste! Det är dessa hästar som uppfattas som snälla och barnhästar och de blir ganska lätt avstängda. Om de skulle bli rädda fryser de och stänger inne rädslan, de exploderar inte med en gång. (det är det introvert står för)
Nästa jag ska beskriva är en RBI-häst (right brain, introvert) Skillnaden mellan en LBI och en RBI häst är hur de är. En RBI-häst blir lätt rädd och är ofta spänd. Dessa hästar kan oftast bli missförstådda då de är snälla och står still. Problemet är att de står still för att de är så spända och eftersom de är introverta håller de inne rädslan.
De är oftast väldigt lydiga men oberäkneliga. De kan helt plötsligt bara bli jätterädda utan att man märkt något, de har då gått och hållit inne rädslan. Isafold, som jag skrev om en gång, var en extrem RBI-häst. Hon var väldigt lydig, oberäknelig, extremt spänd och hon kunde verkligen bli rädd. Dessa extrema hästar är så farliga då man (om man inte är väldigt duktig) kan ha svårt att se när de är rädda eftersom de håller allting inom sig. De behöver en ledare som de kan känna sig trygga med och det tar oftast tid för dem att vänja sig vid nya saker.
Sedan kommer vi till de två jag inte kan lika bra. RBE och LBE. Problemet är att jag nästan aldrig har hanterat dessa hästar och känner inte så många. Kan faktiskt inte komma på några exempel just nu.
En häst som tillhör kategorin LBE är väldigt orädd precis som en LBI häst då båda är leftbrain. Skillnaden är att en RBE är mer framåt och lekfull. Risken är stor att dessa blir nafsiga och går på dig. Då menar jag att de går på dig för att testa dig som ledare. Ofta undersöker de allt när de kommer till ett nytt ställe och det är inte ovanligt att de välter hinkar eller river ner saker som finns i närheten utan att bry sig så mycket. Men när de blir rädda reagerar de med att springa, med en gång. Dessa hästar kräver sin ledare då de kan vara väldigt dominanta men om jag skulle välja någon kategori är det nog denna som passar mig mest. Jag gillar hästar som är coola men framåt.
En häst som är RBE kan också bli väldigt farliga och gå till anfall. De är väldigt osäkra och spända men de reagerar med att springa. De kan sparka av rädsla och kan lätt få panik. Dessa hästar kan också springa över dig, men inte för att testa utan för att de helt enkelt är rädda. Ofta har de högt huvud och det är inte ovanligt att de stegrar sig eller bara skenar iväg. Oftast har de svårt att stå still och detta gör att de kallas pigga. Som sagt känner jag ingen riktig RBE-häst. Ibland kan Myrkvi ha tendeser då han höjer huvudet och springer, han stegrar även ibland men mer som protest istället för rädsla. Men han har blivit väldigt mycket LB nu och jag har aldrig varit med om att han skenar. Och han är nästan aldrig rädd utan det är mer att han testar.
Hoppas det blev en liten förklaring, kände att jag skulle skriva något långt idag innan jag drar till stallet :)


Trött.

Jätte trött och tänker snart sätta mig framför TV:n för att dö den sista timman innan jag går och lägger mig! Orkar inte göra något långt inlägg idag heller (förlåt jag har blivit jätte dålig på detta). Ska försöka skriva något långt imorgon, något som kanske väcker lite tankar. Hoppas jag hinner det innan jag drar till stallet.
Funderar på att börja lite med hiss och diss, men idag orkar jag inte heller det. Är helt död efter att ha gjort det sista på matteläxan. Inte svårt men det blir jobbigt när man inte kan fokusera över huvud taget.
(ska också försöka blogga från andra datorn så det blir några nya bilder..)
VINTER


Mellanmål och matteläxa

Sitter vid köksbordet och äter mellanmål och gör matteläxan med Sofia. Bara imorgon kvar i skolan och sen på fredag har vi studiedag. Så skönt! Stan och Starbucks blir det. Har aldrig varit på Starbucks förut och nu har det äntligen kommit till Götet :D
Känner mig rätt otaggad för att träna ikväll, men det ska väl gå bra.
Orkar inte skriva mer, måste skriva Unikum nu kom Sofia på, så jag antar att jag får göra det.


NH-träning

Hemma från stallet efter att ha tränat NH med Myrkvi. Efter att ha gjort Seven games in seven minutes gick jag vidare och hoppade upp på honom. Såg då min nästa utmaning; pallen. Varje gång jag ska hoppa upp på Myrkvi från pall går han undan med rumpan, fram eller backar, allt för att undvika att stå bredvid pallen. Efter lite krångel stod han still när jag hoppade upp och jag red, bara i skritt, för att se att alla knappar fungerade. Han var så otroligt duktig, red iprincip bara med sitsen, använde bara trycket från grimman som stöd ibland. Allt gick fantastiskt och han brydde sig inte om att Snerra också var i ridhuset.
Einfari var lite tokig, har så mycket överskottsenergi efter nästan fyra veckors boxvila. Rädd blev han också när det kom konstiga saker från alla håll. Från ett håll kom Skägget i full fart, på andra sidan en flock hästar som var jätte nyfikna och från ett tredje håll en transport med en häst som höll på att lastas av. Han ser ju inget heller på högerögat så det blev lite mycket. Men vi gick tillbaka med honom igen och då var allt lungt :)
Parelli Vintage Level 1 - Partnership. VILL HA!!!


Fysiklektion

Tisdagar är världens NO dag. Två fysikletktioner och en biologilektion. Det jobbigaste är att jag (och alla andra) redan är hungriga och vi har två timmars lektioner kvar plus lite till (lunchen är fem över tolv...)
Idag är det tisdag och jag ska till Eskilsby och skritta Myrkvi :D Önskar jag kunde åka till stallet på fredag då vi har studiedag men det blir lite svårt. Kanske hänger med mamma på söndag också (lördag är ju given riddag).
Nu måste jag jobba vidare med mekaniken, får se om jag hinner skriva något längre i eftermiddag, var ju längesen nu :)
dålig bild på Myrkvi, enda jag hade


English time !

Sitter på engelskan och skriver sammanfattning om en text "Life after Life" som handlar om döden. Känns lyckligt och bra. Bim tittar och säger att jag ska skriva hej från henne så då gör jag det haha :) Sofia, Mathilda, Vanda och Jessica hälsar också.
Vet att jag har varit dålig med uppdatering men eftersom jag inte har några läsare (typ) spelar det väl egentligen ingen roll.. nej men ska fortsätta med engelskan nu!
bra att jag har många bilder på datorn. Detta är då Bim, lite glad och så!


Isafold fra Midey

.

Ett litet inlägg om hästen som gett namn åt denna bloggen! Fina Isafold som jag och mamma köpte i maj 2009.
Vi hade bestämt oss för att köpa en häst, drömmen jag haft så länge skulle bli sann! Vi åkte och tittade på tre hästar och en av dem föll jag handlöst för. Så fort jag såg denna vackra prinsessa visste jag att det var något speciellt med henne. Mamma föll också för henne och vi köpte henne efter en veterinärbesiktning helt u.a.
Fredagen den 29 maj 2009 kom hon till oss och gud så glad jag var. Första veckan var underbar, hon gick i en liten hage och vi skulle snart släppa ut henne i de gigantiska hagarna som fanns i stall Tultered där vi stod. Hon kom fram till oss och var jätte nyfiken, att hon kunde vara lite svår att fånga i hagen som de tidigare ägarna sagt märkte vi inte alls av. Men det dröjde inte länge innan problemen började komma.
Efter ett tag blev hon omöjlig att fånga. Efter timmar i böcker och på internet trodde vi att vi kunde nog för att försöka ordentligt. I 5 timmar gick mamma runt i hagen (jag tog över ibland) innan vi fick tag på henne. Nästa gång tog det 45 min, nästa 10 och sen var problemet ur världen. Hon gick att ta igen, men bara jag och mamma fick hämta henne.
Första gången jag skulle rida ut på henne. Jag var nervös, såklart. Mamma hade ridit henne innan och allt hade gått bra och nu var det min tur att testa henne i skogen. Allt gick finfint. Men så kom vi till den där nerförsbacken. En smal stig i skogen som sluttade nerför och hon drog med mig. Full galopp förbi Myrkvi och Einfari, ner för backen och vidare. Jag hann aldrig bli rädd utan väntade på ett tillfälle då jag kunde göra en volt, och ca 100 m längre fram stannade vi. Första turen var inte sådär jätte lyckad.
Efteråt kom rädslan, jag vågade inte rida ut på henne med andra hästar. I några månader red jag bara i paddocken och på vägen fram och tillbaka med mamma som gick bredvid. Under tiden jag var rädd hann Tultered säljas till en kvinna med storhästar och stallet togs över av hästar som gick långt över mitt huvud. Vi flyttade till Stålebo istället och jag fortsatte mina turer med mamma bredvid.
.
Så kom första vintern. Och denna vintern var inte nådig. Snön kom och försvann inte förrän till våren. Värsta vintern på länge, och det gjorde inte saken lättare. Isafold fick för sig att vi var farliga igen och började krångla vid hämtningen. Grimman fick hon ha på sig trots att det tog emot för mig och mamma. Vi fick valla in henne varje gång vi skulle rida. Och eftersom vi inte hade någon lösdrift och hästarna gick in fick vi åka upp varje kväll. Ingen annan kunde ta in henne. Vi hittade ett sätt som fungerade, det tog bara lite tid.
Vi tog dit en NH tränare, Anne Dirksen. Av henne fick vi massor av hjälp under tiden vi hade Isafold.
Så småningom började jag rida ut med henne igen. Jag bestämde mig för att komma över min rädsla och red ut precis som vanligt. Allt gick bra och det hände aldrig något mer när jag red ut igen.
När jag började rida igen, slutade mamma. Hon orkade inte, tappade lusten. Hon skötte allt i stallet och mycket markarbete. Jag var alltså den som red, var uppe i stallet nästan varje dag. Hade alltid en klump i magen, men den hade jag lärt mig att tänka bort när jag red storhäst (och flög av varannan gång...).
Efter vintern och våren kom sommaren. All träning vi hade lagt ner visade resultat. Isafold började slappna av mer och bli mer självsäker. Fortfarande spänd och på sin vakt, men lugnare. Det var under den här sommaren vi tog beslutet att sälja henne. Jag minns hur jag grät. Kunde inte erkänna för mig själv att det var det bästa för både oss och henne. Hon behövde stå hos en familj med en liten egen gård. Vi hade inte tid för henne.
Hittade ett brev jag skrev under den tiden idag, det är därför jag skriver det här. Jag var helt förkrossad. Som tur var hittade vi en familj med en mamma och en dotter. Vi hade beskrivit allt om Isafold för dem och de visste vad de skulle köpa. Allt kändes så bra när de var där, det kändes helt rätt. I september 2010 red jag 3 timmar på Isafold, den sista turen. Turen som tog henne till hennes nya hem. Den ridturen är den mest underbara jag någonsin haft.
.
Jag måste erkänna att jag fäller en liten tår när jag skriver detta inlägget. Trots att det var så mycket besvär och krångel med Isafold älskar jag henne. Hon hade så mycket fint i sig. Har nästan aldrig träffat en häst som är så snäll, hon skulle aldrig göra någon illa. Hennes gångarter var alla fina och hon ville alltid så väl. Det som hindrade henne var hennes rädsla och tyvärr hade vi inte den tid hon behövde. Nu vet jag att hon har det bra med en familj som tar väl hand om henne och ger henne det vi inte kunde. Visst saknar jag henne ibland, men det känns otroligt lättsamt att veta hur bra hon har det! Älskade lilla Isafold, kommer alltid att älska dig fina lilla häst <3



vinterväder

Nu är det verkligen vinter! Måste ha kommit mer än en decimeter bara idag. Kom nyss hem från stallet. Red Myrkvi för första gången sen i oktober. Skrittade bara lite för att känna hur han gick och det kändes ingenting i skritten. Hoppas nu att han blir bra! Snurra har fått massor av mediciner nu till hennes hov som förhoppningsvis ska göra så att hon också blir ohalt. Barki hade tyvärr tappat en sko (min vanliga otur) så markarbete var det som gällde. Gud så duktig han var lille Barki. Spänd är han men så lyhörd. Och skönt tyckte han det var när alla spänningar släppte. Han bara gäspade och frustade med nosen i backen :) han är en riktig RBI men idag blev han mycket mer RB.(uttryck inom parelli horsemanship, ska förklara någon annan dag) Mysigt med en riktig vinterdag i stallet ;)


helg = rita

Sitter och ritar och ska snart iväg och handla (jag som skyndade mig hem så är mamma sen..)
Tänkte att jag skulle bli lite bättre på att rita hästar då det aldrig har varit en styrka hos mig, trots att det är det jag övat på mest i mitt liv (hur går det ihop?)
Fick bli galopp som den första gångarten jag målar. Ska rita en töltande häst sen tror jag, det är nog de två som är lättast!
Lägger ut den på bloggen sen när den är klar, om det inte blir kaosdåligt ;)


bara för att

Nu skriver jag här bara för att. Har egentligen inget intressant att skriva om, eller jag hinner helt enkelt inte för jag ska till skolan snart!
Idag är det torsdag och det betyder att jag ska upp till Stålebo och rida Dropi. Tråkigt när man inte har någon att rida med där tycker jag, alla har lektion just den dagen jag är där... Så det blir alltid att jag rider ut själv, men det är ju kul det också såklart ;)
Innan jag drar måste jag bara säga att valet av gymnasium är klart och det känns så otroligt skönt efter allt velande fram och tillbaka!!¨
bilden har ingenting med inlägget att göra haha!


Slapp!

Nu orkar jag inte sitta och skriva rad efter rad om saker jag är intresserad av och tror att jag kan lära er något om utan idag blir det bara en fin liten video som jag bara älskar! Den är bara så underbar :)
.


hopplektion

Idag blir det hopplektion efter skolan! Ska med Lisa och Tilde till ett stall (med storhästar) och ta en lektion i hoppning. Gud så länge sen det vad jag red storhäst och hoppade! Sist jag red något annat än islandshäst var för snart fyra år sedan. Hoppas den lilla hoppning man kan sitter kvar i bakhuvudet, annars lär det se allt bra roligt ut.
Men först är det skola såklart och jag kom på att jag måste hitta ett mönster över hur man gör en jeansjacka (vilket verkar omöjligt) Det löser sig säkert i skolan ;)


Hästhållning

Varje gång jag är ute och åker bil på landet och ställen där det finns hästar ser jag ställen där hästarna går ensamma i hagar på typ 10x10 m. Problemet är ju inte brist på mark, utan det finns mark med små hagar med en häst i varje. Och de har nästan alltid täcke på sig, oavsett väder...
Försöker alltid tänka att de säkert har en anledning till att ha hästarna på det viset men jag kan verkligen inte komma på en enda anledning till att hålla hästen så, det är helt emot det hästen är gjord för. Visst, det är okej att ha hästen ensam i en liten hage om hästen är sjuk eller liknande, men då finns det en klar anledning. Om hästen är fullt frisk kan jag inte se varför...
Oftast är det de "fina" hästarna som är värda mycket pengar som står på detta viset. Hästen är värd för mycket pengar och kan därför inte riskeras att skadas i en större hage tillsammans med andra hästar. Men för tusan, hästen är gjord för att gå ute i flock. De är flockdjur och mår inte bra av att gå ensamma.
Sämsta ursäkten jag har hört var när en ägare sa att hon inte orkade gå ut och hämta hästen i hagen i mörkret. Man kan aldrig skylla på att man själv inte orkar. Har man en häst så har man. Det är ägarens uppgift att se till att hästen har det så bra som möjligt (oftast är detta samma som naturligt).
Jag försöker inte säga att hästen måste gå i en gigantisk hage med en stor flock dygnet runt, det fungerar inte alltid. Men jag är väldigt mycket för det här med lösdrift. Kanske beror det på att jag ser skillnaden. Jag märker på tex Myrkvi hur bra han mår nu när han får gå i lösdrift. Förut kunde han vara svårfångad bla när han åt i hagen. Det har inte hänt en enda gång sedan han började gå i lösdrift med en stor flock. Nu känns det som han tycker det är mysigt när man kommer och hämtar honom och det känns faktiskt som att han gillar att stå inne i sin box någon natt ibland (men vad vet jag?).
Det finns lagar som säger att hästen måste ha tillgång till skydd, och där är jag helt med. Självklart ska hästen kunna skydda sig mot regn och blåst mm. Går hästen ute dygnet runt ska det finnas en ligghall eller en tät skog som skyddar. Man kan inte precis säga att ett regntäcke ger hästen det skydd den behöver om den står i en liten hage alldeles ensam. Hästen behöver en flock som den kan skydda sig tillsammans med, och gärna något annat materiellt.
Jag är inte heller emot det att hästar går in på natten, vissa hästar trivs faktiskt med det. Det jag är emot är en helt onaturlig hästhållning som får hästen att må sämre.
sökte på bilder på google och så kom denna upp, faktiskt jag som är fotografen! längesen men i alla fall ;)


School is cool...

eller kanske inte. Nej men ska tlil skolan snart  och tänkte bara slänga in ett inlägg!
Idag ska jag till Polhemsgymnasiet på öppet hus. Det sista jag tänker gå på sen får jag ta och bestämma mig!
Känns så konstigt att jag inte ska till stallet idag, är ju alltid där på tisdagar. Mamma får ta hand om lille Myrkvi åt mig :)
.


Matgalen häst?

Något jag nästa alltid ser i alla stall är matgalna hästar. Självklart är det hästars naturliga beteende, de är gjorda för att äta och man ska absolut inte hindra hästen från att äta (lagom mängd såklart). Men det blir ett problem när hästen inte har någon respekt för dig som människa utan bara går på och blir jobbig.
Det finns många olika tips på vad du kan göra för att hästen inte ska gå på/över dig för att få mat. Först och främst måste man känna av hästen; vissa hästar kan man ge godis från handen, de blir inte buffliga och naffsiga. Andra hästar ska man låta bli att ge godis från handen.
Första tipset är alltså att inte ge godis direkt från handen (vissa hästar kan du göra detta med). Lägg godiset på marken eller liknande.
Andra tipset är något du kan göra när du ger din häst kraftfoder eller hö inne i stallet.
Vi säger att du har en hink med mat i som står i stallgången. Gå då fram till hinken med hästen men låt inte hästen äta än! Vänta! Det är du som ska bestämma när hästen får äta. Stå och vänta och säg till hästen varje gång den försöker ta ner huvudet för att äta. Det är smart om du har med ett spö som du kan använda som en förlängd arm då du inte når hästen. När du vill att hästen ska få äta bugar du och backar något steg.
Lite svårt att förklara om du inte har gått någon kurs i Parelli Horsemanship. Men om man gör på detta sätt varje gång fungerar det verkligen och hästen förstår att det är din mat som du bestämmer över.
Nedanför har jag satt in en otrolig video över hur det kan se ut. Förvänta dig inte att det kommer gå så bra för dig utan för det resultatet krävs träning i fler områden än detta :) Men visst är det häftigt!?
.


Stallet!

Nu ska vi snart iväg och hämta Einfari :D Nu ska han få komma hem efter att ha varit två veckor på Slöinge. Hoppas allt går bra nu och att han tycker det är roligt att få komma hem.
Sen ska jag rida Barki, tror det blir att träna lite för att han ska slappna av och inte spänna sig (och på detta sätt arbeta mot tölten). Kommer vara borta heela dagen så det lär inte bli något mer inlägg.
(bara så ni vet, jag är inte ett dugg klokare efter igår när det gäller val av linje...)


Off to Hulebäck!

Nu gäller det, ska iväg till Hulebäck om en halvtimma och ska kolla på tre linjer; estetisk, samhäll och natur! Hoppas verkligen att allt känns bra och att jag får svar på alla frågor som snurrar runt i mitt huvud... Det är nu valet ska ske. Tror jag kommer logga in på indranet ikväll och välja, om jag tycker polhem är underbart kommer jag såklart ändra mitt val på tisdag efter att jag varit där :)


Köpa häst!

Tänkte skriva det inlägg som jag egentligen skulle skrivit igår! Som ni kanske fattat kommer jag skriva lite tips och tankar som du kan ha med dig när du ska köpa häst.
Först och främst måste du tänka efter (vilket jag antar att du redan gjort); har du råd, har du stallplats och har du tid? Och tänk på att det inte är bara själva hästen som kostar pengar, det tillkommer alltid kostnader som tandläkare, hovslagare och ev. veterinär och stallhyra. Tänk också på att tiden är väldigt viktig. Du måste ha tid för din häst annars är det inte någon mening med att ha en egen.
Okej, om du nu vet att allt detta fungerar och du ska köpa en häst har jag ett bra tips; börja kolla på hästar som du känner till lite. Det kanske finns någon i din närhet som är till salu och faktiskt passar dig. Då vet du också lite mer om hästen när du köper den!
Det viktigaste är att du känner dig säker. Tvekar du ska du inte köpa hästen bara för att. Ta dig även tiden att kolla runt lite, fråga personer som har haft kontakt med hästen på något sätt (som inte är ägaren). Tex någon som varit medryttare, om hästen kanske har gått på ridskola kan man alltid fråga eleverna osv.
Finns möjligheten att ta hästen på foder ett tag innan tycker jag absolut att du ska ta den! Det är en otroligt bra möjlighet där du kan lära känna hästen och se om ni passar tillsammans.
Om du inte får den möjligheten, provrid gärna fler gånger än en. Rid ut både ensam och i grupp och se hur det fungerar. Testa också i paddocken och kräv gärna en del av hästen för att se hur den beter sig när den måste arbeta.
Allt detta kanske inte är nödvändigt, det beror helt på vad du ska ha din häst till! Det är stor skillnad på att köpa en unghäst som du ska utveckla själv och en äldre häst som du kanske bara ska rida skogsturer på.
Men det kan ändå vara bra att tänka noga innan sitt köp, man vill ju ha en häst som passar en så bra som möjligt! :)


Äntligen fredag!

Vaken och fräsch.. Snart ska jag iväg till skolan. Orkade inte skriva något längre inlägg igår. Hade tänkt skriva lite tips på saker du ska tänka på när du köper häst, men det blir antagligen idag istället (om jag har tid).
Kom och tänka på tiden vi hade kattungar nu när Zoé (den svarta) står och jamar framför skafferiet. Gud så gulliga dom var!!
Simba, Cindy, Sid och Zoé


Stålebo torsdag

Kan inte minnas sist jag var såhär trött. Har en onödigt lång rast på en halvtimma nu, hade varit bättre om vi slutade en halvtimma tidigare, tycker jag då..
Ikväll åker jag upp till Stålebo (som alltid på torsdagar) och rider Dropi. Mamma har fått förfrågan om att rida Dreki så hon hänger med mig :) Får se om jag tränar i paddocken eller om jag rider ut, det var faktiskt längesen jag tränade honom i paddocken och det är bara mörkt och eländigt nu på kvällarna.
Får se om jag hinner skriva något "betydande" inlägg när jag kommer hem!


Regniga Göteborg!

Usch, vaknar och ser ut och det bara öser ner regn. Det känns som det har regnat hela vintern och jag orkar inte med regnet mer. Jag har inte heller jätte nära till skolan och när jag ska ta bussen måste jag gå 35 min innan skolan börjar. Kan det inte bli snö någon gång? Vill faktiskt ha en fin vinter nu!...


Ritar!

Sitter och ritar eller tecknar (vad man nu vill kalla det för). Har mitt lilla "Sagan om ringen" projekt, tänkte rita av alla de stora rollerna och jag blev precis klar med Frodo. Lämnar oftast teckningen ett tag för att sedan göra de sista detaljerna! Är fortfarande inte klar med Harry Potter som jag gjorde i början av december, finns fortfarande detaljer att fixa. Vill ju att de ska bli så bra som möjligt :)

Måste påpeka att min mobilkamera är kass


Köpa sadel

Om du har tänkt köpa häst är det bara första steget att köpa själva hästen. Efter det måste du köpa utrustning mm. Tänkte skriva lite om vad du ska tänka på när du ska köpa sadel till din häst. Sadeln spelar mycket större roll än vad många tror. För det första gäller det att du köper hästen innan du köper sadeln. Om du först köper en sadel har du ju ingen aning om hur den sitter på din häst.
Det är viktigt att ha en sadel som passar dig, men framförallt ska ju sadeln passa hästen. Rider du med en sadel som inte passar kan det leda till att saker hos hästen blir försämrade eller att den får ont.
När vi köpte vår häst (som vi ägde förut) köpte vi till en sadel från ägarna som de tidigare hade använt när de red henne. Vi tänkte att det var smart, sadeln var billig och den borde passa någorlunda eftersom de ridit med den.
Så fort vi red i den kände vi att den inte passade oss som ryttare, den gjorde att man hamnade i felaktig sits och man kom inte åt hästen. Den var obehaglig helt enkelt. Vi såg även att den inte satt bra på hästen, den var lite för lång. Vi tog då dit en sadelutprovare. Hon sa att det var helt fel sadel, för lång och alldeles för trång. Då köpte vi såklart en ny sadel.
Det som hade hänt med vår häst då var att hennes rygg var väldigt omusklad och hon hade spänt sig väldigt mycket och töltat med sänkt rygg. En dålig sadel leder till dåliga konsekvenser som sedan kan leda vidare och skada hästen. Sadeln är otroligt viktig!
Men hur vet man vad som passar hästen då?
Alla hästar är formade på olika sätt, vissa är långa i ryggen, andra är korta. Vissa är breda och andra är smala. Vissa hästar är raka och andra har mycket svank. Att hitta rätt sadel är otroligt svårt, det är rena djungeln, speciellt med vissa hästar.
Ett tips är att ta ut en sadelprovare (helst någon med bra rykte) som kan göra mått på ryggen. Sedan kan du med hjälp av dessa mått hitta en sadel som du sedan kan provrida med en gelpad under sadeln (vissa sadelprovare gör detta) där man kan se hur den trycker. Om du inte orkar ta ut en sadelprovare kan du använda ett schabrak/vojlock med vit undersida. Det blir då smutsmärken och där det är mycker mer smuts trycker sadeln. Blir det ett jämnt "smutsmärke" trycker sadeln förmodligen inte!
Sedan är jag mycket för det här med bomlös sadel. Det finns de bomlösa som ser ut och känns nästan som en helt vanlig sadel och dessa är jättesköna att rida i :)
Det viktigaste är att du tänker innan du köper sadel och att hästen trivs med den du till slut köper!
Bomlös sadel, nästan som en vanlig? :)


Framtiden

Vad vill jag egentligen när jag blir stor? Vad vill jag jobba med och hur vill jag leva?
Kanske inte borde tänka så mycket på det här ännu, jag är ju bara 15 år än så länge. Men när jag har fullt upp med mitt gymnasieval kan jag inte låta bli att fundera lite! 
Måste erkänna att jag har drömmar jag vet att jag aldrig kommer uppnå. Många drömmar som det gäller att välja mellan eftersom de är så olika. Min dröm är (såklart) att arbeta med hästar av något slag. Om jag skulle få den chansen vet jag att jag aldrig skulle ha ångest över att jag måste jobba, jag skulle tycka det var roligt! Drömyrket är tränare av hästar, jag vill kunna utbilda unghästar (även hjälpa redan inridna hästar) efter mina tankar och vad jag tycker är rätt. Det skulle vara fantastiskt! Något annat som också hade varit underbart är skådespelerska. Jag älskar att få spela någon annan, att leva mig in i rollen och få uttrycka känslor genom skådespeleri. Verkligen ett yrke jag skulle älska!
Sedan har jag ju problemet; jag vill resa och ha en familj som jag hela tiden är nära. Mina drömmar går helt enkelt inte ihop. Det enda sättet jag kan se mig själv där jag både får arbeta med hästar, har råd att resa och bor på ett och samma ställe med en familj är om jag blir veterinär. Det yrket har jag fortfarande stora funderingar över, men utbildningen är lång och framförallt väldigt svår och jag vet inte om jag pallar det.
Jag antar att jag helt enkelt får fortsätta med min ridning som jag gör nu, kanske skaffa egen häst (en önskan som faktiskt inte är så långt borta) och fortsätta med skolan som jag gör nu. Då borde det inte bli hur fel som helst! Skådespeleriet kan jag ha på fritiden, precis som musiken och konsten (som jag inte har nämnt i detta inlägg, men det är något jag också är väldigt intresserad av). Får helt enkelt se vad framtiden har att komma med :)


GodMorgon!

Kommer lite gamla bilder eftersom jag sitter på lektionen. Väntar på att min lärare ska komma så att jag kan byta yrke (vi arbetar med ett projekt som kallas Min Framtid) :)



Einfari<3

Blev lite deprimerad när jag kom hem och kollade igenom gamla bilder på hästar. Hittade bilder på Einfari där han var helt frisk och glad. Glad är han väl fortfarande men ögat kommer aldrig bli som förut..
Skulle rida honom förra måndagen och såg med en gång att hans öga var konstigt, det hade blivit som en klump som låg ovanpå ögat. Vi ringde hans ägare som sedan kom och ännu lite senare kom veterinären som konstaterade att han fick åka in till Slöinge (klinik). Där opererades han med en gång och man visste med en gång att synen inte skulle gå att rädda. Saknar hans närvaro i stallet, han och Myrkvi gick alltid ihop, har gjort i flera år nu. Vet fortfarande inte när han kommer hem eller om han måste ta bort ögat, hoppas han kan behålla det även om synen är borta.
Det kommer bli en lång period med träning där han får vänja sig vid att bara ha syn på ena ögat när han kommer hem. Hoppas han blir helt återställd (så återställd han kan bli) och att han lyckas vänja sig. Hästar kan ju faktiskt klara sig utmärkt utan ett öga, det finns det många exempel på. Mina tankar går till Einfari, och såklart hans ägare, måste vara jobbigt för henne också!


bloglovin

Följ min blogg med Bloglovin
Fattar inte detta med bloglovin, hur ska jag ändra så att det blir min blogg på det kontot jag har.. är så förvirrad. Testar detta nu genom att "ta kontroll" över min blogg. Får se om det fungerar. Ifall det undras varför jag gör detta inlägg :)


snö!

Sitter i skolan och har en lektion kvar! Bara FAB vilket kommer betyda mer blogg och mindre skolarbete haha.
Hade fysik förut och så ser man ut och det snöar. Andra gången detta året, har inte ens känts som vinter, inte alls. Men snön kommer förmodligen försvinna snart.. aja den är väl fin så länge den varar :)

finaste bilden någonsin...

 



Måndag och skola

Då börjar skolan igen. Efter schemat redan första dagen, man tycker ju att man borde få ta det lite lugnt i början...
Nu gäller det att ge gärnet sista terminen. Det blir lite svårt eftersom jag måste tänka på gymnasievalet, något som tar väldigt stor plats i mitt huvud just nu! Till helgen ska jag på öppet hus på Hulebäck och Polhem, det är de gymnasiumen det står mellen just nu för mig. Vilket gymnasium det blir avgör också vilken linje jag ska gå. Väljer jag Hulebäck går jag Natur Tvär och väljer jag Polhem blir det Samhäll. Kände att jag var tvungen att göra så eftersom jag inte kan välja linje annars.
Så det är till helgen det gäller, då ska jag bestämma mig för om jag går på Hulebäck eller Polhem :)



Ny design.

Då var jag klar med den nya designen! Blev själv ganska nöjd men lyckades inte riktigt med bakrunden så den fick bli helgrå plus att den tar slut för tidigt på högra sidan. Är ju ingen expert när det gäller design precis! Funderar på att fixa presentation på sidan, tänker över om det blir snyggt eller fult!
Bilden på headern är tagen av Anna Ekström (aannafoto.webblogg.se), inte Myrkvi på den bilden utan Dropi, hade inte någon bra bild på mig och Myrkvi tillsammans så det fick bli den :)
Kanske gör en animerad design om ett tag, där bilderna skiftar på headern, men det tar tid och jag vet inte hur mycket av det jag har så jag får se hur jag gör!


Form i tölten.

"Hur får jag min häst att tölta i en sund form?" - det är en fråga nästan islandshästryttare ställer. Jag vet inte hur många gånger jag själv blivit frustrerad på mig själv att jag inte lyckas. Många ryttare klagar på hästen de rider, säger att hästen inte kan tölta och att det inte går. Självklart att hästen kan tölta, det är bara väääldigt få islandshästar som faktiskt inte kan tölta. Frågan är istället om ryttaren kan det. Visst, vissa hästar har lättare för tölten än andra, det är fakta. Samma med människor, vissa är bra på matte, andra har svårare för det. Jag påstår inte att jag är någon expert i detta området, det är jag verkligen inte. Men jag vet att man kan få sin häst att tölta (i en form som inte skadar hästen).
Jag tror att största anledningen till att så många har problem med tölten är brist på tålamod. Vi ger helt enkelt upp för lätt. Vi tränar vår häst som har svårt för tölten ett tag, när man sedan inte har kommit någon vart konstaterar man att hästen är besvärlig. Oftast, inte alltid men oftast, beror hästens problem på ryttaren, det kan vara en felaktig träningsmetod eller något annat. Beror det inte på ryttaren kan det vara en sadel som klämmer, vilket kan leda till att hästen musklar sig fel och inte får de "töltmuskler" den behöver för att tölta, eller att hästen faktiskt har ont någonstans. Det kan tom vara så att hästen saknar tölten, att den blivit bortavlad eller liknande (kan inget om det så jag ska säger inget mer).
Tillbaka till ämnet om hur man då ska göra. Jag tror på en långsam träningsmetod där det verkligen gäller att ha tålamod. Självklart är det hästen som avgör hur långsamt det går. Mycket skogsridning och träning i skritt. Skritten är en underskattad gångart, en gångart där man kan uppnå mycket. Det gäller att få hästen avslappnad och lyhörd, detta genom att rida öppna, sluta, sidförande övningar eller vad som passar dig och framförallt, din häst. När man har en häst som är lång och låg (sänker huvudet och arbetar med ryggen) kan man fortsätta. Man kan se allting som steg. Första steget är att ha en häst som är avslappnad, lång och låg som jag skrev tidigare. Andra steget är att korta upp hästen, samla den till en form. Detta är lättast att göra i halten till en början. Sedan kan man gå vidare till arbetstempo skritt. Hästen ska då behålla formen hela vägen från halten till skritten, utan att spänna sig. Som ryttare ska du vara mjuk i handen. Börjar din häst hänga i bettet, flytta rumpan och ställ hästen tills den släpper. Så fort hästen är avspänd igen ger du eftergift. Belöning är så otroligt viktigt!. Sedan fortsätter man genom ökad energi. Det gäller att få hästen att använda bakdelen.
Känner att allting blev väldigt förvirrande. Hoppas någon kunde fatta någonting. Här nedanför är en bild på mig och Myrkvi som jag har haft en del problem på bla med tölten. På denna bilden går han i en fin och avslappnad form. Han kan lyfta mer på benen, kan få riktiga lyft, men detta när han är spänd i hals och nacke. Vi har inte kommit till det stadie där han är både avspänd med fina rörelser, men dit kommer vi också - förhoppningsvis
:)


Sista dagen på lovet.

som sagt sista dagen på lovet och det blir att åka till stan med goa vänner :) vill egentligen gå på bio och se Simon och ekarna, den ska ju vara så bra! men det får bli någon annan dag, vet att det kommer sluta med att jag sitter själv i biosalongen.
Har nästan läst halva Harry Potter boken (på engelska) som jag köpte i veckan. Trodde att det kanske skulle bli inte svårt men det går jättebra, har inte fastnat någon gång än så länge ;)


Hemma!

Nu är jag hemma efter att ha varit i stallet :) Pysslade med Myrkvi och hans regnskållor. Undrar vad jag egentligen borde göra, det verkar inte som det blir något bättre med den behandlingen jag använder nu. Funderar över om man kanske bara ska låta det vara tills han tappar sin vinterpäls, det verkar ju inte bli värre och han lider inte av det så det kanske är värt ett försök.
Hjälpte även Filippa med Vindur. Han är så otroligt gullig, tre och ett halvt år och så orädd! Tredje gången han blev longerad och första gången han hade sadel. Ingen reaktion alls! Han sprang tom några steg med sadeln på utan att tycka den var obehaglig. Tror att han kommer bli väldigt rolig att rida in, lyhörd men inte rädd :)
Var ju tvungen att ta kort när han hade sadel för första gången, han ville inte stå still så bilden blev lite suddig, har ju inte bästa mobilkameran.


Stalldag

Lördag = stalldag! :D älskar stalldagar, speciellt om det är bra väder (vilket det inte verkar vara idag..) Just nu blir det bara lite sådär med min ridning, i alla fall uppe i Eskilsby. Myrkvi har gått och blivit halt av något slag och går nu barfota på bakhovarna. Tror att det ska komma en veterinär till veckan så jag hoppas på en diagnos. Det har ju inte varit en vanlig hälta. Upptäckte att han nickade till i traven när jag red honom en gång i oktober. Sedan dess har han travat konstigt i högervarvet, nickar liksom till med huvudet. Vi testade att ta bort skorna men det verkar inte ha haft någon större effekt (utom att hovarna är i bättre skick än någonsin :D). Själv gissar jag på någon låsning i bogen eller liknande, men vad vet jag?
Sen har ju Snerra också gått och blivit halt, i framhoven. Fast Snerra är det ju mamma som rider.
Skulle ha ridit Einfari i veckan men hittade honom med skadat öga i hagen. Nu är han på Slöinge och har tyvärr förlorat synen... Allt känns så eländigt, kan inte förstå att tre hästar (som jag har med att göra) lyckas bli dåliga på samma gång. Som tur är har jag Barki som jag rider ibland och Dropi, fast han står ju i Stålebo.
Så nu för tiden är det inte ridlördag utan pysslaomallasjukahästarnalördag! Men i stallet är jag ju fortfarande :)


omstart, igen..

Nu tänkte jag börja blogga igen! vet inte hur många gånger jag lovat ny uppstart och sedan lägger ner allt igen. Men denna gången ska jag verkligen försöka hålla igång. Först kanske det kan vara bra med en ny design, något jag håller på att jobba med. Så jag hoppas detta ska fungera nu, vilket det gör om inte skolan lyckas döda mig halvt denna terminen också! ;)