Matgalen häst?

Något jag nästa alltid ser i alla stall är matgalna hästar. Självklart är det hästars naturliga beteende, de är gjorda för att äta och man ska absolut inte hindra hästen från att äta (lagom mängd såklart). Men det blir ett problem när hästen inte har någon respekt för dig som människa utan bara går på och blir jobbig.
Det finns många olika tips på vad du kan göra för att hästen inte ska gå på/över dig för att få mat. Först och främst måste man känna av hästen; vissa hästar kan man ge godis från handen, de blir inte buffliga och naffsiga. Andra hästar ska man låta bli att ge godis från handen.
Första tipset är alltså att inte ge godis direkt från handen (vissa hästar kan du göra detta med). Lägg godiset på marken eller liknande.
Andra tipset är något du kan göra när du ger din häst kraftfoder eller hö inne i stallet.
Vi säger att du har en hink med mat i som står i stallgången. Gå då fram till hinken med hästen men låt inte hästen äta än! Vänta! Det är du som ska bestämma när hästen får äta. Stå och vänta och säg till hästen varje gång den försöker ta ner huvudet för att äta. Det är smart om du har med ett spö som du kan använda som en förlängd arm då du inte når hästen. När du vill att hästen ska få äta bugar du och backar något steg.
Lite svårt att förklara om du inte har gått någon kurs i Parelli Horsemanship. Men om man gör på detta sätt varje gång fungerar det verkligen och hästen förstår att det är din mat som du bestämmer över.
Nedanför har jag satt in en otrolig video över hur det kan se ut. Förvänta dig inte att det kommer gå så bra för dig utan för det resultatet krävs träning i fler områden än detta :) Men visst är det häftigt!?
.





NAMN
Kom ihåg mig?

EMAIL (publiceras ej)


BLOGG


KOMMENTAR