Köpa sadel

Om du har tänkt köpa häst är det bara första steget att köpa själva hästen. Efter det måste du köpa utrustning mm. Tänkte skriva lite om vad du ska tänka på när du ska köpa sadel till din häst. Sadeln spelar mycket större roll än vad många tror. För det första gäller det att du köper hästen innan du köper sadeln. Om du först köper en sadel har du ju ingen aning om hur den sitter på din häst.
Det är viktigt att ha en sadel som passar dig, men framförallt ska ju sadeln passa hästen. Rider du med en sadel som inte passar kan det leda till att saker hos hästen blir försämrade eller att den får ont.
När vi köpte vår häst (som vi ägde förut) köpte vi till en sadel från ägarna som de tidigare hade använt när de red henne. Vi tänkte att det var smart, sadeln var billig och den borde passa någorlunda eftersom de ridit med den.
Så fort vi red i den kände vi att den inte passade oss som ryttare, den gjorde att man hamnade i felaktig sits och man kom inte åt hästen. Den var obehaglig helt enkelt. Vi såg även att den inte satt bra på hästen, den var lite för lång. Vi tog då dit en sadelutprovare. Hon sa att det var helt fel sadel, för lång och alldeles för trång. Då köpte vi såklart en ny sadel.
Det som hade hänt med vår häst då var att hennes rygg var väldigt omusklad och hon hade spänt sig väldigt mycket och töltat med sänkt rygg. En dålig sadel leder till dåliga konsekvenser som sedan kan leda vidare och skada hästen. Sadeln är otroligt viktig!
Men hur vet man vad som passar hästen då?
Alla hästar är formade på olika sätt, vissa är långa i ryggen, andra är korta. Vissa är breda och andra är smala. Vissa hästar är raka och andra har mycket svank. Att hitta rätt sadel är otroligt svårt, det är rena djungeln, speciellt med vissa hästar.
Ett tips är att ta ut en sadelprovare (helst någon med bra rykte) som kan göra mått på ryggen. Sedan kan du med hjälp av dessa mått hitta en sadel som du sedan kan provrida med en gelpad under sadeln (vissa sadelprovare gör detta) där man kan se hur den trycker. Om du inte orkar ta ut en sadelprovare kan du använda ett schabrak/vojlock med vit undersida. Det blir då smutsmärken och där det är mycker mer smuts trycker sadeln. Blir det ett jämnt "smutsmärke" trycker sadeln förmodligen inte!
Sedan är jag mycket för det här med bomlös sadel. Det finns de bomlösa som ser ut och känns nästan som en helt vanlig sadel och dessa är jättesköna att rida i :)
Det viktigaste är att du tänker innan du köper sadel och att hästen trivs med den du till slut köper!
Bomlös sadel, nästan som en vanlig? :)





NAMN
Kom ihåg mig?

EMAIL (publiceras ej)


BLOGG


KOMMENTAR